Informatie etikettering

Wat is etikettering?

De politiek heeft ingezien dat warmtetoestellen een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren op het gebied van energiebesparing en heeft daarom besloten een energielabel in te voeren voor warmtetoestellen. Met ingang van 26 september 2015 gelden voor warmtetoestellen, warmwaterbereiders, warmwaterreservoirs en gekoppelde installaties nieuwe informatie-eisen.

Vanaf deze datum moeten bovenstaande productgroepen net als huishoudelijke apparaten over een energielabel beschikken. Dit is het gevolg van de EU-regelingen voor energie-etikettering. De gebruiker moet worden geïnformeerd en gemotiveerd om zo efficiënt mogelijke apparaten te kopen. Het label bestaat al langer voor witgoed en gloeilampen en de indeling in efficiëntieklassen is daarmee voor de consument niet nieuw.

Door het energielabel kunnen verwarmingsinstallaties bij aankoop beter worden vergeleken. Voor de consument wordt het eenvoudiger om energie-efficiëntie mee te laten tellen als belangrijk aanschafcriterium. Tegelijkertijd worden de fabrikanten hierdoor geprikkeld om de ontwikkeling van zeer efficiënte apparaten te versnellen en ook bij de marketing meer de nadruk te leggen op energie-efficiënte apparaten.

Op deze manier zorgt de EU-richtlijn voor transparantie bij de klant en wordt de energie-efficiëntie in de bouwsector duurzaam verbeterd. De invoering van het energielabel stelt de sector echter tevens voor een grote uitdaging.

Verplichtingen

Voor alle offertes voor warmtetoestellen en warmwatertoestellen of warmwaterreservoirs gelden vanaf 26 september 2015 nieuwe informatie-eisen. Het installatiebedrijf wordt hierdoor als point of sale verplicht zijn klanten al in de offerte informatie te verschaffen over de energie-efficiëntie van de aangeboden producten in de vorm van een gegevensblad en een energielabel.

In het eenvoudigste geval betekent dit dat bij de offerte alleen documentatie van de fabrikant hoeft te worden bijgevoegd. Regelmatig zal het installatiebedrijf echter voor de zogenaamde gekoppelde installaties per geval een individueel gegevensblad met een daarvan afgeleid energielabel moeten afgeven. Het handmatig opzoeken van de relevante productgegevens en de berekening van dit pakketlabel kost het installatiebedrijf veel extra tijd.

HEATINGlabel kan deze werkzaamheden bundelen en automatiseren. Zo kan de installateur ook in de toekomst maatwerk bieden zonder de extra tijd die nodig is voor de handmatige berekening in rekening te hoeven brengen.

De energie-etikettering geldt voor:
  • (Combi)verwarmingstoestellen en warmwaterbereiders tot 70 kW
  • Warmwaterreservoirs met een opslagcapaciteit t/m 500 liter
  • Combinaties van deze producten met regeltechniek en zonne-ondersteuning als gekoppelde installatie (tot 70 kW en 2000 liter)

De bijbehorende EU-regelingen zijn:

  • Richtlijn 2010/30/EU met betrekking tot energie-etikettering
  • EU-verordening 2013/811/EU
  • EU-verordening 2013/812/EU

Deze zijn te bekijken de pagina van de Europese Unie:

http://eur-lex.europa.eu/

FAQs

Info_Labeling.jpg Infobox_Verbundanlage_kl_NL.png